Over Theo Griekspoor

Theo Griekspoor werd geboren op 10 januari 1948 te Aalsmeer. Zijn eerste orgellessen ontving hij van de plaatselijke organist Jaap Biesheuvel. Daarna volgden nog privélessen bij de organisten Piet van Egmond, Nico Waasdorp en Jos van der Kooy. Op dertienjarige leeftijd speelde hij zijn eerste kerkdienst in Aalsmeer. Thans is hij werkzaam als organist van de Open Hofkerk aldaar, de Ontmoetingskerk in Nieuwveen en de Gereformeerde kerk “de Korenaar” in Hazerswoude-dorp.

Tijdens zijn amateurperiode speelde hij vele jaren mee als kandidaat bij orgelconcoursen en wist daarbij regelmatig prijzen te winnen. In 2006 won hij het Cesar Franck concours, en in 2007 het Alex.Guilmant orgelconcours in de koepelkerk te Leeuwarden.

Rond 1982 startte hij met de studie muziektheorie. De lessen hiervoor volgde hij in Amsterdam, bij Jaap en Coby Spigt. Deze studie rondde hij succesvol af middels een staatsexamen in het conservatorium in Zwolle.
Voor de praktijk vakken orgel werd hij aangenomen als leerling aan het conservatorium te Alkmaar, waar Jos van der Kooy zijn leraar werd. De praktijklessen vonden grotendeels plaats in de Amsterdamse Westerkerk.

In 1991 slaagde hij aan bovengenoemd conservatorium voor het diploma “ Docerend Musicus”. Een grappige bijkomstigheid is dat zijn eindexamen praktijk plaats vond in De Open Hofkerk in Aalsmeer, de kerk waar hij zijn eerste kerkdienst speelde.

Naast zijn werk als kerkorganist, begeleider van koren en instrumentalisten houdt hij zich al alweer vele jaren bezig met het componeren van orgelmuziek. Daarvan zijn er inmiddels elf, bij diverse uitgevers, in druk verschenen. Theo’s orgelspel is vastgelegd op twee cd’s, en wel een cd met improvisaties over bekende kerkliederen, opgenomen op het orgel in de grote- of st.Stefanuskerk in Hasselt en een cd met eigen orgelcomposities, het betreft hier bewerkingen van bekende kerkliederen. Deze cd werd opgenomen in de grote kerk in Deventer. Ook nam hij een cd op, waarbij hij op orgel en vleugel de dwarsfluitiste Moniek Eigenhuis begeleidt.